Ünnepi megnyitó - Ismét kinyílik a Mikulásház ajtaja

Bár a Mikulás december 6-án érkezik az otthonunkba, Nagykarácsonyban, a Mikulásházba már november 23-ától érkeztek iskolás és óvodás csoportok, hogy találkozzanak a Nagyszakállúval mindazok, akik vágynak egy kis varázslatra. A 20. Nagykarácsonyi Téli Programok elnevezésű rendezvénysorozat hivatalos, ünnepi megnyitójára november 29-én, az első adventi vasárnapon kerül sor, amikor bemutatják az idei ünnepi bélyegeket is. Megnyitja kapuit a Betlehem is. A Mikulásház és Falusi Életkertje és várja a családokat, óvodás és iskolás csoportokat, hogy találkozzanak a nagykarácsonyi Mikulással, felélesszék a hagyományokat, az ünnepek üzenetét.

"A gyerekek, akik bejönnek a házba, a Mikulás bácsi vendégei. Először kézműveskednek: természetes anyagokból téli dekorációkat készítenek, majd a játszószobában társassal, kirakóval, könyvekkel és babakonyhával játszhatnak. Ha már feloldódtak, akkor énekkel kicsalogatják a szobájából a Mikulás bácsit – Ő üdvözli őket, meghallgatja a neki hozott verseiket, dalaikat és megajándékozza őket egy kis csomaggal. Itt azonban még mindig nem ér véget a program: mielőtt elmennék, a gyerekek bemehetnek a Mikulás bácsi szobájába, ahol beszélgethetnek vele, sőt titkos varázslás is vár rájuk" – mesélt a Mikulásház programjairól Szabó Erzsébet programszervező, a Mikulásház vezetője, majd hozzátette: a programokra összesen 6–10 ezer embert várnak.

A 20. Nagykarácsonyi Téli Programok eseményei idén a hagyományőrzésre fókuszálnak. Ennek jegyében minden a négy adventi hétvégét tematikus programok várják a látogatókat. Az első adventi vasárnapon megnyílik a felújított a magyar Betlehem és bemutatják az ünnepi bélyegeket is. Előtérbe kerül a Mikulás-legenda, sőt december 13-án a Luca-napi népszokásokat felelevenítendő gombócfesztivált és ehhez kapcsolódóan gombócfőző-versenyt is rendeznek, melyre várják a vállalkozó szellemű jelentkezőket.

"Ami a szervezeti változást illeti: mostantól kezdve a nagykarácsonyi önkormányzat közalapítványa szervezi a programokat, így a Mikulásház nemcsak az idelátogató vendégeknek szól, hanem a mi saját ünnepeinket, a pásztorozást és az ünnepi szentmisét is bele tudtuk tenni a programba" – mondta Müller Miklós, Nagykarácsony polgármestere.

A Mikulásházat a nagykarácsonyi Örökzöld Óvoda nyitotta meg: az ottani óvodások láthatták először a magyar Mikulást. "Minden évben mi vagyunk a megnyitók, a gyerekek már két-három héttel korábban készülnek a találkozásra levélírással és ajándékkészítéssel. A nagy nap reggelén minden kicsi rendkívül izgatott, csillog a szemük, hogy végre eljöhetnek a Mikuláshoz" – fogalmazta meg Szabóné Belovári Rita, a nagykarácsonyi Örökzöld Óvoda vezetője.

A Mikulás vendégeit kiegészítő programok is várják: állatsimogató, kézműves bolt, kovácsműhely, Éger Brigitta budapesti festőművész és Balogh Edit dunaújvárosi grafikus művész munkáiból nyíló kiállítások, bélyegbemutató és -vásár, sportnap, valamint a Karácsony vezetéknevűek találkozója.

A Mikulásház idei talán legnépszerűbb vendége HARIBO maci, aki nem csak a papucskákba, de a nagykarácsonyi ajándékcsomagokba is segít a Manóknak becsempészni a közkedvelt HARIBO gumicukrokat, a szerencsések személyesen is találkozni fognak a HARIBO macival a Mikulásháznál!

20. Nagykarácsonyi Téli Programok
2015. november 23 – december 20. 8:00–17:00

Időpontfoglalás és további információ: 06/30-197-4962, mikulashaz20@gmail.com