A 20. Nagykarácsonyi Téli Programok megnyitója

Ünnepi szentmisével, adventi gyertyagyújtással, felújított, életnagyságú Betlehemmel nyitotta meg kapuit a 20. Nagykarácsonyi Téli Programok november 29-én, amelynek fővédnöke L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár. Gyerekek és családok várakoztak tömött sorokban arra, hogy átélhessék a varázslatot és beléphessenek a Mikulásházba, ahol találkozhatnak a Nagyszakállúval.

A 20. Nagykarácsonyi Téli Programok első hivatalos napja adventi misével kezdődött, melyet Mihályi Miklós plébános celebrált a Római Katolikus Templomban. A mise elején – advent első vasárnapja lévén – a plébános meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját. A templom megtelt kicsikkel és nagyokkal, idősekkel és fiatalokkal, helyiekkel és távolról érkezőkkel – volt olyan, aki Siófokról utazott a községbe, hogy családjával együtt ő is átélje a nagykarácsonyi csodát.

A szentmise végén Müller Miklós polgármester és Varga Gábor országgyűlési képviselő tartotta meg beszédét az egybegyűlteknek. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a község és az egyház a régi hagyományt felelevenítve ismét együtt rendezi meg ezt a szép ünnepet, illetve megköszönte a plébánosnak, hogy befogadta a programjaikat. Varga Gábor kifejezte háláját, hogy részt vehetett az ünnepi szentmisén, és felajánlotta segítségét a község fejlődéséhez. "Ez azonban csak összefogással lehetséges, és együtt kell kérni a Jóisten segítségét. Ahogy a magyar közmondás is tartja: segíts magadon, az Isten is megsegít" – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

A köszöntők után a bélyegbemutatóval kísért ünnepi bélyegzés következett, amelyet Marozsán Imre, a Magyar Posta Zrt. filatéliai osztályának vezetője vezetett fel. Mint mondta: 1943-ban Magyarország elsőként jelentetett meg olyan bélyeget, amelyen karácsonyi motívum szerepel.

Az ünnepi bélyegzés után, amellyel a polgármester, a plébános és a Mikulás virtuálisan útjára indította az első nagykarácsonyi küldeményt, megnyitották a teljesen felújított, életnagyságú Betlehemet. A nagykarácsonyi Vörösmarty Általános Iskola műsora is ehhez kapcsolódott: a gyerekek betlehemes műsort adtak elő, a kis Jézus születését a három királlyal, a pásztorokkal és az őket vezető csillaggal együtt.

Ezt követően érkezett el az a pillanat, amelyre kicsik és nagyok egyaránt vártak: végre kitárta kapuit a Mikulásház. A megbízólevelet Müller Miklós polgármester adta át a Nagyszakállúnak, aki köszöntötte a gyerekeket és szüleiket, majd a Mikulásházba invitálta őket. Mielőtt azonban ő is betért volna a házba, arra is maradt ideje, hogy a kint türelmetlenül várakozó, csillogó szemű gyerekekhez intézzen pár kedves szót. A vasárnap elmúlt, a csoda azonban nem ért véget. A 20. Nagykarácsonyi Téli Programok egészen december 20-ig várja a látogatókat, akik nemcsak a Mikulásházba léphetnek be, hanem betérhetnek a Falusi Élet Kertjébe is, ahol kovácsműhely és kemencés kuckó várja őket, finom babgulyás, kürtöskalács és kézműves termékek csalogatják oda az érdeklődőket.

Az idei programok a hagyomány, a hagyományőrzés jegyében zajlanak, így december 13-án, Luca-nap alkalmából gombócfőző fesztivált és -versenyt rendeznek, illetve az események között szerepel a Karácsony vezetéknevűek találkozója is.

További programok:

december 12. (szombat) 15.00

Kiállítás megnyitó: Magyar Miniatűr Műhely munkáiból és Rohonczi Gyuláné dunaújvárosi Kinder figuragyűjtő kollekciója

Helye: Polgármesteri Hivatal díszterme
Nyitva: 2015. december 12 - december 20-ig, 9.00 - 15.00 óráig

december 13. (vasárnap) 10.00

Mezőföldi Luca napi népszokások felelevenítése
Nagykarácsonyi Gombócfesztivál

Helye: Mikulásház, Életkert

december 19. (szombat) 10.00

KARÁCSONY vezetéknevűek találkozója

Helye: Mikulásház, Életkert, rendezvények háza

december 20. (vasárnap)

ikulásház zárás
Falusi Életkert (Mikulásház mögött): - dámszarvasok, házi állatsimogató, meleg konyhás büfé, 100%-os gyümölcslevek, kovács múzeum és bolt, kürtöskalács, kézműves bolt.