Eseménynaptár

A régi szőlőhegyi iskolakertÖrömmel értesítjük a nagykarácsonyi lakosságot, hogy Nagykarácsony és a „Mikulásfalva-Mesefalu” Alapítvány sikeresen pályázott az Ökotárs Alapítvány és a MOL által közösen meghirdetett Zöldövezet Program 2010. évi pályázatán.

Az Adományi Bizottság döntése alapján pályázatunk 135 300 Ft támogatásban részesül.

Ezúton is köszönjük a részvételt az őszi rendezvényeken és a fa- és cserjecsemete felajánlásokat.

2011. március 14-én hétfőn, közel 20 fős csapatunk a Régi Iskolakert első egyharmadát megtisztította az elszáradt növényzettől. 10 órától zajlott a munka, megjelentek kicsik és nagyok, fiatalok és idősek, akik úgy érezték, hogy tenni szeretnének valamit a faluért.

A szőlőhegyi bolt vezetője, Tringer József (Dodi), a munka sikerét a zsíros kenyér hozzávalóival segítette, ezúton is köszönjük.

2011. március 19-én folytattuk volna a munkát, de sajnos az eső elmosta ezt a napot. De nem szomorodtunk el, 25-én és 31-én is tovább tisztítottuk a területet az Önkormányzat munkatársai és néhány önkéntes nagykarácsonyi lakos segítségével.

A nagykarácsonyi lakosok által felajánlott növényeket 2011. április 9-én, szombaton ültettük el az Iskolakertben. Ezt követően a Civil háznál az ültetésben résztvevőket és a felajánlókat megvendégeltük egy bográcsos egytálétellel. Mindenkinek, aki részt vett a munkálatokban, felajánlotta a növényeket, nagyon köszönjük a munkáját!

A szerdától tartó előkészületek (területtisztítás - melyet hatan végeztünk, felajánlott növények kiásása, összegyűjtése) után szombaton reggel 7 órától gyülekezett a csapat a munkára. Bevásárláskor Pinke Katalin a munkában résztvevők számára 6 üveg üdítőt ajánlott fel. Ezúton is köszönjük!

Az ültetéshez szükséges vizet - egy lajtos kocsiban - a Nagykar Kft. biztosította számunkra. Ezúton is köszönjük!

A csapat már 9 órától elkezdte ásni a gödröket a fáknak. Közel 100 fát - 10 meggy, 10 szilva, 9 dió és 65 birsalmát ültettünk el a terület egyharmad részén. A középső részen a labirintus kialakítását végeztük. A felajánlott növények számban és fajtában is meghaladták a pályázatban szereplőket. Többen ajánlottak fel még most, az ültetés előtt is növényeket.

Így elültetésre kerültek a labirintusban mahóniák, japánbirsek, jázminbokrok, ribizlik, orgonák, mogyorók, borostyánok, vadszőlők, pampafüvek, hógömb-bokor, kékszakállak, krizantém, mályvák, gyöngyvirágcserjék, májusfák, rózsák, liliomok és még további számos virág.

Kialakítottunk egy sziklakertet és egy pihenősátrat is, melyet majd a vadszőlő fog befutni.

Délután háromra végeztünk a munkálatokkal. Addigra elkészült a finom paprikás krumpli, melyet köszönünk Baloghné Kati néninek, Garbaczné Olgi néninek és Nyuliné Rozika néninek.

Ebéd után kimentünk megnézni a munkánk eredményét. Ekkor már egy másik érdeklődő család is megjelent a területen, akiket örömmel és büszkén vezettünk végig az útvonalon.

Másnap Piroska néni, Marika néni és a két Tünde még egyszer meglocsolta a növényeket. Később érkezett ki a Papp család, akik megmetszették a fákat.

Májusban az Önkormányzat munkásainak segítségével a terület fűnyírása megtörtént.

2011. június 29-én, szerdán került sor a következő munkálatra, addigra előkészítettük a területet, lenyírtuk az Önkormányzat munkatársainak segítségével a füvet, valamint megkapáltuk a növények körüli területet.

Szerda reggel 9-től gyülekeztünk a kertben. Megérkezett a szállítmány amely a  szalonnasütő helyek kiépítéséhez volt szükséges.

Kijelöltük a helyeket és elkezdtük ásni az alapot. Elkezdtek készülni a sütőhelyek. Háromfélét építettünk: egy kör, egy nyolcszög és egy négyzet alapút.

Eközben a többiek az ültetett fákat és növényeket körbekapálták és öntözték. A vizet ezúttal is a Nagykar Kft. biztosította, ezúton is köszönjük.

Megérkeztek a MOL Zrt. önkéntes munkatársai és segítettek bennünket a munkában. Közben aprítottuk a kivágott fákat, véglegesítettük az útvonalakat és szépítettük a kertet. Felépítésre kerültek a szalonnasütő helyek, majd egy ebédre vendégül láttuk a dolgozókat.

Sokat dolgoztunk, de megérte! Ha összefogunk, akkor bármit meg lehet valósítani.

2011. szeptember 26-án került sor a táblák és hulladéktárolók kihelyezésére, majd az ünnepélyes megnyitóra. Hétfőn fél öttől gyülekeztek a vendégek a Szőlőhegyi Iskolakert átadási ünnepségére.

A közel 30fős csapat meghallgatta Szőke Tünde beszámolóját az Iskolakert megújítási program megszületéséről, a pályázatok benyújtásáról, majd a kivitelezésről. Ezt követően Scheier Zsolt polgármester köszöntette a résztvevőket és megköszönte a munkájukat. Egy rövid idegenvezetés következett a területen, majd közös szalonnasütést tartottunk. Sötétedésig tartott az ünnepség.

A Vadvirág Nyugdíjas Klub énekléssel színesítette a rendezvényt, amit ezúton is köszönünk.

Ezt követően rendszeresen szervezünk majd programot az Iskolakertben, és meleg szívvel ajánljuk minden kedves nagykarácsonyi lakosnak, hogy látogasson ki a kertbe, és vigyázza úgy, mintha a saját kertje lenne. A kert fenntartását önkéntes alapon végezzük a jövőben is. Továbbra is örömmel fogadjuk a segítségüket!

Köszönjük minden résztvevőnek, támogatónak, felajánlónak és segítőnek a munkáját!

Nagykarácsony, 2011. szeptember 30.

Szőke Tünde
marketing menedzser
"Mikulásfalva-Mesefalu" Alapítvány

Széchenyi 2020

Galéria ajánló

Nagykarácsonyt a Magyar Élelmiszerbank támogatja.